Zupa a’la krupnik

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Dziś miałam ochotę na krupnik. Może nie do końca ta wersja jest typowym krupnikiem jednak bardzo ją przypomina. Do jej wykonania wykorzystałam różne warzywa, które tradycyjnie nie znajdują się w tej zupie (brokuł). Wyszła pożywna, smaczna zupa.

Składniki:
porcja rosołowa lub ćwiartka z kurczaka
biała kiełbasa
mała marchewka
por
kawałek selera
1-2 pasternak/pietruszka
zamrożone twarde części brokuła (które zawsze wykorzystuję właśnie do zup)
kilka ziemniaków ugotowanych osobno w mundurkach i wystudzonych (skrobia przekształca się w skrobię oporną)
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
łodyżki od kopru, naci pietruszki
woreczek kaszy orkiszowej
cebula
sól
pieprz
natka pietruszki
łodygi selera (miałam zamrożone)
łodyżka lubczyka
łyżeczka oleju kokosowego do smażenia cebuli
śmietana niskoprocentowa lub dobry gęsty jogurt

Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą. Dorzucić część zieloną pora, łodyżki naci, kopru, selera, lubczyk. Wrzucić liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotować do miękkości mięsa. W razie potrzeby w trakcie gotowania odszumować (zdjąć brązową piankę z wierzchu zupy). Wyjąć mięso i oddzielić od kości. Z wywaru wyjąć zieleninę. Do czystego bulionu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa oprócz cebuli. Posolić ok. łyżeczki. Cebulę pokroić i przysmażyć na patelni na tłuszczu do zrumienienia a następnie wrzucić ją do garnka z zupą. Kaszę z woreczka wysypać na sito, przepłukać. Pod koniec gotowania dodać biała kiełbasę wraz z kaszą. Gotować na lekkim ogniu aż do miękkości warzyw i kaszy. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Dodać pokrojone zimne ziemniaki. Zupę można podawać z łyżeczką śmietaną lub jogurtem. Posypać sporą ilością natki pietruszki. Moją zupę ugotowałam w 4 litrowym garnku.

SMACZNEGO