Zdrowy koktajl z zielonych warzyw z dodatkiem cytryny. Bardzo prosty w wykonaniu. Idealna propozycja na uzupełnienie witamin w ciągu dnia. Skład do modyfikacji w zależności od upodobań. Można dodawać szpinak, jarmuż, różne rodzaje sałat. Codziennie przygotowuję koktajl z tego co akurat mam w lodówce. Czasem dodaję więcej wody a czasem mniej. Taki koktajl stanowi uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami. Czasem jest dość rzadki i wtedy go piję a czasem gęsty i jem go łyżeczką. Najlepiej smakuje schłodzony lub bezpośrednio po wykonaniu.
Składniki prezentowanego koktajlu na zdjęciu:
natka pietruszki (cały mały pęczek wraz z ogonkami)
kawałek selera naciowego (z reguły 1 sztuka łodygi)
kawałek świeżego ogórka (ok 4 cm)
garstka jarmużu siekanego
sok z jednej cytryny
pół niedojrzałego kiwi – znacznie zmieni i poprawi smak koktajlu
ksylitol do smaku
zimna woda przegotowana (ilość, w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać)
Wykonanie:
Wszystkie składniki pokroić, zblendować. Doprawić do smaku ksylitolem. Pić na zdrowie.