Zielone szparagi w sosie z tahini

Dziś postanowiłam poeksperymentować z innym sosem, aby odnaleźć nowy smak moich ulubionych zielonych szparagów. Dodatkowo szparagi posypałam prażonym czarnym sezamem, który świetnie zgrał się z pozostałymi składnikami potrawy.

Szparagi po odcięciu twardej końcówki ugotowałam w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą ksylitolu). Czas gotowania ok.2 minut. (uzależniony od grubości szparagów). Ciepłe szparagi polałam sosem i posypałam sezamem.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól kamienna drobno zmielona
  • pieprz czarny drobno zmielony
  • ewentualnie odrobina przegotowanej wody

Wykonanie sosu:

Składniki zblendować. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać nieco przegotowanej chłodnej wody. Doprawić do smaku.

SZMACZNEGO