Dziś postanowiłam poeksperymentować z innym sosem, aby odnaleźć nowy smak moich ulubionych zielonych szparagów. Dodatkowo szparagi posypałam prażonym czarnym sezamem, który świetnie zgrał się z pozostałymi składnikami potrawy.
Szparagi po odcięciu twardej końcówki ugotowałam w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą ksylitolu). Czas gotowania ok.2 minut. (uzależniony od grubości szparagów). Ciepłe szparagi polałam sosem i posypałam sezamem.
Składniki na sos:
- 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól kamienna drobno zmielona
- pieprz czarny drobno zmielony
- ewentualnie odrobina przegotowanej wody
Wykonanie sosu:
Składniki zblendować. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać nieco przegotowanej chłodnej wody. Doprawić do smaku.
SZMACZNEGO