Zielona herbata z yerba mate

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

W dniu 15 grudnia obchodzony był “Międzynarodowy dzień herbaty”. Postanowiłam tym razem przygotować herbatę zieloną z dodatkiem yerba mate zaparzoną po turecku. Herbatę parzyłam przez długi czas, dzięki temu herbata była bardzo aromatyczna. Dodatek ostrokrzewu paragwajskiego nadał herbacie nowego smaku. Poniżej zamieszczam kilka wybranych informacji o właściwościach herbaty i yerba mate.

Yerba mate inaczej napar z suszu liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo polifenoli, co sprawia, że napój ten wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny (wpływa na hamowanie procesów mutagennych). W swoim składzie posiada również kofeinę i z powodzeniem może być zamiennikiem kawy. Niestety w smaku jej nie przypomina. Zawartość witamin z grupy B oraz magnezu wpływa na poprawę koncentracji. W połączeniu ze sporą dawką kofeiny stanowi to świetny kompleks pobudzający i aktywujący organizm do działania. Dostarcza wiele cennych witamin , takich jak np.: A, B1, B2, C, E, H oraz minerałów: potasu, żelaza, wapnia, magnezu, krzemu.

Zalet i właściwości yerba mate jest bardzo wiele. Yerba mate reguluje poziom glukozy we krwi. Usprawnia krążenie i chroni serce. Chroni przed nowotworami. Dzięki niewielkiemu dodatkowi suszu smak zielonej herbaty został lekko przełamany i zmieniony, a każda zmiana cieszy i dostarcza nowe doznania smakowe

Podobnie jak yerba mate zielona herbata jest świetnym antyoksydantem. Podczas jej produkcji nie podlega fermentacji. Zbierane liście podlegają szybkiemu procesowi wysuszenia bezpośrednio po ich zerwaniu.

Zielona herbata posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być stosowana zewnętrznie. Duża zawartość fluoru poprawia stan zębów i zapobiega próchnicy.

Liście dobrej jakości herbaty po zaparzeniu stają się duże, ciężkie i opadają na dno szklanki.

Zaleca się ostrożność w jej spożywaniu przez osoby z niedokrwistością oraz narażone na niedokrwistość, gdyż zawarte w herbacie flawonoidy oprócz swoich dobroczynnych właściwości mogą też zaburzać wchłanianie żelaza. Z uwagi na szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych warto sięgać po ten napój kilka razy dziennie.