Żelki truskawkowe na mleczku kokosowym

wpis w: Desery, Kulinaria, Słodkości | 0

Żelki to przysmak wielu osób. Postanowiłam zrobić je o smaku truskawki ze śmietaną. Do ich przygotowania użyłam mleczko kokosowe, galaretkę truskawkową bez cukru oraz ksylitol. Wykonanie jest bardzo proste. Aby żelki miały ładny i apetyczny smak, użyłam foremki silikonowej, którą używam do mrożenia kostek lodu. Z podanej ilości wykonałam jedną pełną foremkę żelków.

Składniki:

  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 op. (14 gr.) galaretki truskawkowej bez cukru
  • ksylitol w pudrze do smaku (ok.2-3 łyżeczki)

Wykonanie:

Galaretkę wsypać do kubeczka, zalać połową mleczka kokosowego i dobrze wymieszać. Pozostałą część mleka podgrzać. Gdy mleko będzie już gorące, dodać napęczniałą żelatynę i mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Dodać pudru z ksylitolu do smaku (po stężeniu będą mniej słodkie). Przelać do foremki. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Gdy stężeją są gotowe.

SMACZNEGO