Żeberka w kapuście kiszonej

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Smaczne danie nie musi składać się z dużej ilości składników. Tak też jest w przypadku tej potrawy. Wystarczą żeberka, domowa kapusta kiszona, sól i pieprz. Przyrządzone na dobrej jakości smalcu powoduje, że danie jest smaczne, proste i treściwe. Dla wzbogacenie smaku można dodać liście laurowe, ziele angielskie lub np. smażoną cebulę. Poniżej podaję wersję podstawową.

Składniki:

  • 900 ml słoik domowej kapusty kiszonej
  • 500 gramów żeberek z dużą ilością mięsa
  • Ok.3-4 łyżki smalcu (najlepiej z wytopionej w domu słoniny)
  • Sól kamienna lub himalajska
  • Czarny świeżo drobno mielony pieprz

Wykonanie:

Żeberka umyć i pokroić w taki sposób aby w jednej części znajdowała się jedna kość. Posypać solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć żeberka do mocnego zarumienienia z każdej strony. Gdy będą już dobrze usmażone lekko podlać wodą, ok 1/2 szklanki. Poddusić pod przykryciem na małym ogniu do lekkiej miękkości. Następnie dodać kapustę kiszoną na wierzch. Rozłożyć ją równomiernie na całości. Dusić wszystko pod przykryciem. Jeżeli za bardzo wyparuje, lekko podlać. Przed podaniem danie nie powinno być zbyt wilgotne. Doprawić na koniec solą i pieprzem i gotowe. Można posypać krojonym koperkiem.

SMACZNEGO