Zawijańce ze szpinakiem, serem typu feta i suszonymi pomidorami

 

 

Smaczna propozycja drugiego dania obiadowego. Nie tylko pięknie wyglądają ale i świetnie smakują. Zawijańce bardzo dobrze komponują się z wszelkimi kaszami, czy też ryżem brązowym.

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 op. sera typu feta
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • kilka plastrów cienko krojonego chudego boczku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ząbek czosnku
  • tłuszcz do smażenia – według uznania

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kotlety, po czym rozbić tłuczkiem. Lekko posolić i posypać mielonym pieprzem. Położyć  szpinak, który został wcześniej uduszony krótko na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz pokrojone kawałki sera feta. Zawinąć. Owinąć plastrami boczki. Smażyć na wybranym przez siebie tłuszczu, a następnie udusić pod przykryciem.

 

SMACZNEGO