Zawijańce drobiowe z pesto szpinakowo-bazyliowym

Miałam w domu szpinak i bazylię w doniczce. Dokupiłam piersi z kurczaka i opakowania szynki szwarcwaldzkiej. W połączeniu tych wszystkich składników udało mi się przygotować bardzo smaczne zawijane kotlety. Poniżej podaję przepis na wykonanie kotletów na obiad dla całej rodziny.


Składniki:

4 piersi z kurczaka
3 duże garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 spora garść liści świeżej bazylii
mała garstka orzechów nerkowca
około 2-3 łyżki oliwy z oliwek
olej kokosowy do smażenia
sól ziołowa
czarny pieprz mielony
plastry szynki szwarcwaldzkiej bardzo cienko pokrojonej (użyłam gotowej paczkowanej)


Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w poprzek na cienkie kotlety. Rozbić lekko każdy kotlet posypując niewielką ilością soli i mielonego pieprzu czarnego, odstawić. Przygotować pojemnik do którego wrzucamy umyte i odsączone z wody liście szpinaku i liście bazylii. Dodajemy przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, dolewamy oliwę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy zblendowane orzechy nerkowca i blendujemy razem jeszcze przez chwilę. Przed położeniem na kotlety sprawdzamy smak pesto i ewentualnie doprawiamy. Na każdy kotlet nakładamy pesto i rozsmarujemy po całym kotlecie. Zawijamy (ostrożnie żeby masa się nie wylewała na zewnątrz) i zawijamy kotlet szynką. Do jednego kotleta używam dwóch plastrów zawijając je w poprzek siebie. Z powodzeniem można też użyć boczku. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym aż się zrumienią z każdej strony. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Można podlać niewielką ilością wody wtedy nie będą się już przypiekać a jedynie mięknąć.

Propozycja przedstawiona na zdjęciu składa się z kotletów z pesto, puree z kalafiora, białych szparagów na maśle oraz surówki z ogórków kiszonych z cebulą i ksylitolem (przepisy na stronie)

SMACZNEGO