Kalafior można jeść na różne sposoby. Skusiłam się tym razem na zapiekankę i gęsty sos. Zapiekankę podałam gorącą natomiast sos chłodny. Zapiekanka szybko zniknęła z talerzy a domownicy mieli uśmiechy na twarzy – smakowało.
Składniki na zapiekankę:
1/2 średniej wielkości kalafiora
1 średnia cebula biała
1 łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki otrębów orkiszowych
3 jajka
sól
mielony czarny pieprz
garść ziaren słonecznika
Składniki na sos:
1 biała cebula średniej wielkości
1 łyżka domowej jarzynki (lub starte warzywa: pietruszka, seler, marchewka, por, koperek, natka pietruszki)
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego ale wtedy mniejsza ilość
garść świeżego posiekanego tymianku
ok. 200 ml jogurtu typu greckiego
sól
czarny mielony pieprz
Wykonanie sosu warzywno-tymiankowego:
W pierwszej kolejności przygotować sos, aby mógł przestygnąć przed polaniem nim zapiekanki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją na tłuszczu do zarumienienia. Dolać ok. 1/2 szklanki wody. Dodać jarzynkę i tymianek. Dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości warzyw. Odstawić do przestygnięcia aby jogurt się nie zważył. Następnie dodać jogurt ciągle mieszając. Doprawić solą i czarnym mielonym pieprzem do preferowanego smaku (ja lubię dość pieprzne). Odstawić do wystudzenia.
Wykonanie zapiekanki:
Kalafior umyć, podzielić i wrzucić do malaksera. Dodać białą cebulę i zmielić z użyciem noża. Do masy wsypać mąkę i otręby. Dodać sól i pieprz do smaku jaki nam odpowiada. Wbić całe jajka i dokładnie wszystko wymieszać. Wlać do płaskiego naczynia żaroodpornego. Posypać ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.170 stopni (piekłam na termoobiegu). Piec około 25 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy zapiekanka się upiekła.
SMACZNEGO