Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki. Dodatkowym plusem pieczenia jest to, że podczas tej obróbki, z uwagi na wysoką temperaturę, skrobia zawarta w ziemniakach przekształca się w tzw. skrobię oporną. Podobny rezultat można otrzymać poprzez oziębienie gotowanych ziemniaków lub obróbkę smażenia. Dzięki zastosowaniu sera mozzarella, zapiekanka w przyjemnie smaczny sposób “ciągnie się” i łączy z całą potrawą. Świeże liście bazylii dobrze komponują się z pomidorami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- ok.5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cukinia o wadze ok.230 gramów
- 3-4 cebule
- 4 pomidory śliwkowe
- ok.3 szt. ziemniaków (niedużych)
- garść świeżych liści bazylii
- pęczek natki pietruszki
- kulka sera mozzarella
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Pomidory zalać wrzątkiem i po chwili wyjąć, ostudzić i obrać ze skóry. Pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy udusić przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z pokrojoną cebulą. W czasie smażenia podlewać wodą i mieszać, aby cebula zmiękła i zrobiła się szklista. Połowę cebuli przenieść do naczynia żaroodpornego. Na cebulę położyć pokrojone pomidory. Posolić i posypać pieprzem. Każdą kolejną warstwę należy dobrze posolić i dodać pieprz. Warstwę pomidorów posypać liśćmi bazylii. Cukinię poszatkować na cienkie paski. Udusić na pozostałym tłuszczu na patelni. Wyłożyć na warstwę pomidorów i posolić. Następnie poszatkować na cienkie plastry obrane i umyte ziemniaki. Umieścić na cukinii. Posolić i posypać pieprzem. Ułożyć ostatnią warstw cebuli. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię i posypać wierzch pokrojoną mozzarellą. Piec dalej przez 15 minut. Po upieczeniu całość posypać pokrojoną natką pietruszki. Zapiekankę można podawać jako samodzielne danie. Dużo smaczniejsza jest, gdy dodatkowo podana zostanie np. z sosem czosnkowym lub innym.
SMACZNEGO