Zakwas owsiany

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

 

 

Zakwas owsiany przygotowałam z użyciem mąki owsianej, którą przygotowałam w domu. Użyłam płatków owsianych górskich, które zmieliłam w młynku do kawy. Z uwagi, że owies zawiera w swoim składzie białka prolaminowe (aveniny), osoby będące na bezwzględnej diecie bezglutenowej mogą użyć płatków owsianych bezglutenowych lub gotowej bezglutenowej mąki owsianej. Chcąc przyspieszyć proces fermentacji można dodać do niego około 2 łyżek soku z domowych kiszonych ogórków lub domowej kiszonej kapusty. Długość fermentacji zakwasu uzależniony jest również od miejsca i temperatury, w którym postawimy zakwas. Ważne, aby raz dziennie dokładnie całość wymieszać czystą łyżką i aby nie przykrywać szczelnie pokrywką. Z zakwasu możemy przygotować pyszną zupę z gatunku żuru lub żurku (jedno i to samo).

Składniki:

  • 600 ml przegotowanej letniej wody
  • 5 pełnych łyżek mąki owsianej
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • (około 2 łyżek soku z domowych ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty – opcjonalnie)

Wykonanie:

Do naczynia szklanego (użyłam słoika) wsypać mąkę. Dolać wodę, wsypać ziarna, liście i czosnek pokrojony na połówki. Wymieszać. Przykryć kawałkiem tkaniny. Odstawić w miejsce o temperaturze pokojowej. Codziennie mieszać. Po kilku dniach (6-7) zakwas powinien być już gotowy.
Do swojego zakwasu nie dodawałam soku z ogórków kiszonych ani soku z kapusty kiszonej.

SMACZNEGO