Zakwas na biały barszcz z mąki orkiszowej

wpis w: Dania obiadowe, Inne, Kulinaria | 0

Nietypowo w tym roku zamiast żuru postanowiłam przygotować barszcz biały. Zakwas na żur wykonuje się na mące żytniej, natomiast zakwas na barszcz biały na mące pszennej. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Po okołu 7 dniach od przygotowania zakwasu będzie on gotowy do przygotowania pysznej zupy. Jeśli chcemy nieco przyspieszyć proces fermentacji można dodać około 2 łyżek soku z kiszonych domowych ogórków. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste i zabiera niewiele czasu. Zachęcam do jego wykonania.

Składniki:

  • 5 pełnych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 600 ml przegotowanej letniej wody
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mąkę umieścić w szklanym naczyniu (może to być wysoki słoik 900 ml). Zalać letnią wodą. Dodać obrany i przekrojony na połówki czosnek. Wsypać ziele, liść laurowy i majeranek. Całość dobrze pomieszać. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, aby gaza szczelnie przywierała do obrzeża słoika. Odstawić do szafki kuchennej. Mieszać 1-2 razy dziennie. Po 3-4 dniach zapach będzie się zmieniał, nastąpi fermentacja. Po około 7 dniach zakwas będzie gotowy. Przechowujemy go w lodówce do około 2 tygodni. Przed wlaniem go do zupy usunąć czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Najlepiej przecedzić przez gęste sito.

SMACZNEGO