Innego typu gofry niż zazwyczaj. Ciasto podobne do zwykłego jak na placki ziemniaczane. Dzięki wykorzystaniu gofrownicy, danie nie zawiera dużej ilości tłuszczu jak w przypadku tradycyjnych placków.
Porada: w przypadku, gdy ziemniaki zawierają dużą ilość wody należy albo część soku odlać albo dosypać nieco więcej mąki.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- ok.4 łyżek mąki orkiszowej
- płaska łyżeczka soli
- mielony czarny pieprz
- olej do smarowania formy
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dziurkami na miazgę. Wbić żółtko, natomiast białko ubić na sztywno. Dodać do masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, przesmarować olejem. Nałożyć ciasto. Piec ok.4 minut przy mocy gofrownicy 1600W. Podawać jak tradycyjne placki ziemniaczane np. ze śmietaną lub domowym jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO