Wrapy z serkiem czosnkowym, jajkiem i rukolą

Wrapy można wykonać z różnym farszem. Jest to smaczna przekąska, którą podaję na zimno. Dziś proponuję wrapy bezmięsne. Aby dodać im nieco chrupkości dodałam drobno krojony kawałek papryki i mały kiszony ogórek. Z podanej ilości wykonałam 4 sztuki, używając do ich smażenia małej patelni do naleśników.

Składniki na ciasto:

  • ok. 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 10 dag białego twarogu
  • do 2 łyżek niskoprocentowej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • 4 łyżeczki domowego majonezu
  • kawałek (mały) papryki czerwonej
  • 1 mały ogórek kiszony
  • garść liści rukoli (dodatkowo dołożyłam kilka liści młodej botwiny)
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Wykonanie:

Mąkę z solą wymieszać. Dodać łyżeczkę masła i wlać gorącą wodę. Wyrobić miękkie ciasto. Rozgrzać suchą patelnię (użyłam małej do smażenia naleśników). Ciasto podzielić na 4 części. Jedną część ciasta rozwałkować podsypując mąką na bardzo cieniutki placek (musi być cienki). Położyć go na gorącej patelni. Gdy lekko się przysmaży (do momentu pojawienia się ciemnych przypieczeń od strony smażonej) przewrócić na drugą stronę i podobnie usmażyć. Placki będą twarde i sztywne. Podobnie wykonać pozostałe. Wykonać farsz. Ser biały rozdrobnić widelcem, dodając śmietanę lub jogurt. Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Paprykę i ogórek bardzo drobno pokroić w kostkę. Jajko na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach (doprawić solą i pieprzem). Przygotować placki do nadziewania. Z uwagi, że są one sztywne i twarde, aby nie pękały w czasie zawijania trzeba je przygotować. Suchą patelnię spryskujemy wodą ze sprayu (używam do tego mały spryskiwacz) oraz spryskujemy z dwóch stron położony placek na patelnię. Przykrywamy pokrywką i po chwili go odwracamy zwilżając drugą stroną placka. Ponownie przykrywamy. Placek musi zrobić się elastyczny. Gorący miękki placek smarujemy łyżeczką domowego majonezu, nakładamy serek czosnkowy, posypujemy jajkiem, papryką, ogórkiem i rukolą. Zawijamy dwa boki placka do środka i gotowe. Odkładamy do lodówki.

SMACZNEGO