Wegetariańskie, smaczne gołąbki. Użyłam niewielkiej kapusty i dzięki temu udało mi się wykonać małe, apetyczne gołąbki. Przed podaniem polałam je niewielką ilością rozpuszczonego masła. Do gołąbków można również przygotować sos pomidorowy, np. z tego przepisu. Bardzo smakują podsmażane i lekko przyrumienione.
Składniki:
- nie za duża mocno zwarta biała kapusta
- 2 łyżeczki soli kamiennej (1 łyżeczka do wody podczas parzenia kapusty; 1 łyżeczka do farszu)
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 400 gramów cukinii
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże ząbki polskiego czosnku
- 2 pełne garści pokrojonej drobno białej części pora
- 2 pełne garści startego na tarce o grubych oczkach korzenia pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła 82%
- 2 jajka
- 1 szklanka ryżu brązowego
Wykonanie:
Przygotowanie kapusty:
W dużym garnku umieścić całą główkę kapusty, zalać wodą i dosypać łyżeczkę soli. Kapusta powinna swobodnie pływać w wodzie. Gotując na małym ogniu odcinać kolejne liście kapusty, które w międzyczasie zaczną mięknąć. Odstawiać je na bok do wystudzenia (wodę zostawić do zalania gołąbków). Wykonuję to w ten sposób, że wbijam widelec w głąb (stwardniała część warzywa) i odcinam nożem kolejne liście.
Ryż brązowy należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ryż gotuję bez woreczków, zalewając go (po przepłukaniu na sicie) wodą w ilości niecałe 2 części wody, 1 część ryżu. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu wbić jajka, wsypać sól i pieprz. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy, na których usmażyć pokrojoną drobno cebulę. Smażyć mieszając co pewien czas, aby cebulka nabrała ładnego lekko brązowego koloru (nada to gołąbkom dodatkowy aromat i smak). Pod koniec smażenia lekko podlać wodą, cebulka zmięknie i ładnie się zabarwi. Dodać cebulę do ryżu. Na kolejnej łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć startą pietruszkę i pokrojony por. Gdy lekko zacznie miejscami się już rumienić podlać wodą, odparować i dodać do ryżu. Ponownie na kolejnej łyżce oliwy i łyżce masła usmażyć mieszając, pokrojoną w cienkie talarki lub półkrążki cukinię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy zacznie się rumienić dodać do farszu. Dokładnie farsz wymieszać do momentu, aż będzie kleisty i spójny. Liście kapusty przygotować, lekko wycinając stwardniały “nerw” liścia (ostrożnie, żeby nie uszkodzić liścia). Na środek liścia nakładać farsz i zawijać. Umieścić w garnku na dnie najbrzydsze liście (dzięki temu gołąbki nie przywrą do dna), a następnie ściśle układać gołąbki tuż obok siebie. Zalać wodą z parzenia kapusty. Przykryć garnek pokrywką i na bardzo małym ogniu dusić gołąbki przez 40 minut. Po ugotowaniu wodę odlać (jeżeli planujemy wykonać sos pomidorowy, część wody można do tego wykorzystać).
Podawać na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu, lub lekko przyrumienione na patelni, skropione niewielką ilością rozpuszczonego masła.
SMACZNEGO