Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną, papryką i cebulą

 

Gołąbki podobnie jak naleśniki można przygotowywać z różnymi farszami. Mogą być z ryżem, kaszami, z ziemniakami, z mięsem i bez mięsa. Dzisiejsza propozycja dedykowana jest dla wszystkich. Z uwagi, że nie zawierają w składzie mięsa, szczególnie chętnie sięgną po nie wegetarianie. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 kapusta biała średniej wielkości
  • 200 gramów suchej kaszy gryczanej palonej
  • 2 jajka
  • 2 duże czerwone papryki
  • 5 średniej wielkości cebul
  • pieprz czarny drobno zmielony
  • sól kamienna
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Przygotowanie kapusty:

W dużym garnku umieścić całą główkę kapusty, zalać wodą i dosypać łyżeczkę soli. Kapusta powinna swobodnie pływać w wodzie. Gotując na małym ogniu odcinać kolejne liście kapusty, które w międzyczasie zaczną mięknąć. Odstawiać je na bok do wystudzenia (wodę zostawić do zalania gołąbków). Wykonuję to w ten sposób, że wbijam widelec w głąb (stwardniała część warzywa) i odcinam nożem kolejne liście. Po ich wystygnięciu należy je przygotować, wycinając stwardniały “nerw” liścia (ostrożnie, żeby nie uszkodzić liścia).

Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Co jakiś czas mieszając. Gdy będzie się lekko przysmażać, przerzucić ją do miski. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Dodać do papryki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dolać niewielką ilość oliwy z oliwek. Przysmażyć na rumiano i dodać do kaszy z papryką. Doprawić do smaku mielonym pieprzem i solą kamienną. Dopiero po doprawieniu wbić jajka. Dzięki temu można doprawić smak i próbować przed nakładaniem go na liście kapusty. Farsz nakładać na liście i ściśle zawijać. Umieszczać w garnku, w którym na dnie należy rozłożyć uszkodzone lub bardzo małe liście kapusty. Zapobiegnie to przypaleniu gołąbków podczas gotowania. Gołąbki powinny przylegać mocno do siebie. Zalać wodą z wcześniej parzonej kapusty. Woda powinna przykrywać wszystkie gołąbki. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 45 minut. Po ich ugotowaniu wolę zlać i na jej bazie przygotować sos pomidorowy.

SMACZNEGO