Mocno warzywna zupa, z lekkim aromatem pomidorów. Zupę przygotowałam ze świeżo zrywanych warzyw z ogrodu. Przed ich wrzuceniem do zupy lekko je przysmażyłam. Aby zupa była kompletna, dodałam do niej (dzień wcześniej ugotowane i oziębione) ziemniaki, które pokroiłam w kostkę. Dlaczego? W ten sposób ugotowane ziemniaki zawierają skrobię oporną i dzięki czemu stają się produktem prebiotycznym. Więcej na temat skrobi opornej w tym przepisie – zachęcam do zapoznania się. Ważne, aby dodać je do zupy, która nie jest bardzo gorąca. Jako dodatek do zupy zastosowałam domowy jogurt naturalny oraz posypałam pokrojony świeży koperek. Z uwagi, że indeks glikemiczny marchewki po obróbce termicznej wzrasta do wysokiej wartości użyłam jej bardzo mało. Aby wizualnie zwiększyć jej ilość starłam ją na tarce i w rezultacie jej obecność w zupie jest bardziej symboliczna, niż jako składnik zupy.
Ilość użytych warzyw i wody jest uzależniony od tego jak gęstą zupę chcemy finalnie uzyskać i jaka nam najlepiej smakuje.
Składniki:
- 1 korzeń selera (łodygi wrzucimy do wywaru)
- 1 por
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek świeżej kapusty
- kilka pomidorów (dodałam 3 sztuki)
- 1 bardzo mała marchewka
- 1 cebula
- 1 duży liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka ziemniaków ugotowanych i oziębionych
- słodka mielona papryka (około 1/2 łyżeczki)
Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać (oprócz ziemniaków, które zostały ugotowane dzień wcześniej i oziębione w lodówce przez noc). Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. W garnku (użyłam garnek 4 litrowy) ugotować wywar z zielonej części pora (ilość około 2 litrów), łodyg selera ziela angielskiego i liścia laurowego. W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę pietruszkę i seler. Małą marchewkę zetrzeć na tarce. Por (biała część), kapustę białą i cebulę drobno pokroić. Warzywa umieścić na patelni z dodatkiem masła i oliwy i podsmażyć do lekkiego zrumienienia, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać pomidory i chwilę przesmażyć. Całość wrzucić do czystego wywaru (przed wrzuceniem warzyw usunąć z niego łodygi selera i por).Przegotować, doprawić solą, papryką mieloną i pieprzem. Po przestygnięciu dodajemy krojone w kostkę ugotowane i oziębione ziemniaki (dlaczego? – o tym w przepisie tutaj). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać nieco przegotowanej wody. Podawać z odrobiną jogurtu domowego i krojonym drobno świeżym koperkiem.
SMACZNEGO