Wegetariańska zupa warzywna z pomidorami

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

 

Mocno warzywna zupa, z lekkim aromatem pomidorów. Zupę przygotowałam ze świeżo zrywanych warzyw z ogrodu. Przed ich wrzuceniem do zupy lekko je przysmażyłam. Aby zupa była kompletna, dodałam do niej (dzień wcześniej ugotowane i oziębione) ziemniaki, które pokroiłam w kostkę. Dlaczego? W ten sposób ugotowane ziemniaki zawierają skrobię oporną i dzięki czemu stają się produktem prebiotycznym. Więcej na temat skrobi opornej w tym przepisie – zachęcam do zapoznania się. Ważne, aby dodać je do zupy, która nie jest bardzo gorąca. Jako dodatek do zupy zastosowałam domowy jogurt naturalny oraz posypałam pokrojony świeży koperek. Z uwagi, że indeks glikemiczny marchewki po obróbce termicznej wzrasta do wysokiej wartości użyłam jej bardzo mało. Aby wizualnie zwiększyć jej ilość starłam ją na tarce i w rezultacie jej obecność w zupie jest bardziej symboliczna, niż jako składnik zupy.

Ilość użytych warzyw i wody jest uzależniony od tego jak gęstą zupę chcemy finalnie uzyskać i jaka nam najlepiej smakuje.

Składniki:

  • 1 korzeń selera (łodygi wrzucimy do wywaru)
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek świeżej kapusty
  • kilka pomidorów (dodałam 3 sztuki)
  • 1 bardzo mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 duży liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka ziemniaków ugotowanych i oziębionych
  • słodka mielona papryka (około 1/2 łyżeczki)

Wykonanie:

Warzywa umyć i obrać (oprócz ziemniaków, które zostały ugotowane dzień wcześniej i oziębione w lodówce przez noc). Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. W garnku (użyłam garnek 4 litrowy) ugotować wywar z zielonej części pora (ilość około 2 litrów), łodyg selera ziela angielskiego i liścia laurowego. W czasie gotowania wywaru pokroić w kostkę pietruszkę i seler. Małą marchewkę zetrzeć na tarce. Por (biała część), kapustę białą i cebulę drobno pokroić. Warzywa umieścić na patelni z dodatkiem masła i oliwy i podsmażyć do lekkiego zrumienienia, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać pomidory i chwilę przesmażyć. Całość wrzucić do czystego wywaru (przed wrzuceniem warzyw usunąć z niego łodygi selera i por).Przegotować, doprawić solą, papryką mieloną  i pieprzem. Po przestygnięciu dodajemy krojone w kostkę ugotowane i oziębione ziemniaki (dlaczego? – o tym w przepisie tutaj). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać nieco przegotowanej wody. Podawać z odrobiną jogurtu domowego i krojonym drobno świeżym koperkiem.

 

SMACZNEGO