Wegetariańska pasta z białych warzyw, z suszonym pomidorem i słonecznikiem

 

Pasty warzywne są świetnym smarowidłem do pieczywa. Można ich używać rownież jako farsz do naleśników lub dodatek do domowych chipsów. Dodając różnych ziół można zmieniać ich smak i dostosować do swoich preferencji.
Sposób przygotowania pasty jest prosty i szybki.

Składniki:

  • 1 korzeń pietruszki (po starciu pełna garść)
  • ok. 10 cm białej części pora (pełna garść po pokrojeniu)
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 pełne łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny drobno zmielony
  • 3-4 suszone pomidory z oleju

Wykonanie:

Pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Na maśle przesmażyć warzywa. Gdy będą lekko się zaczynać rumienić, podlać niewielką ilością wody, przykryć, zmniejszyć gaz i udusić do miękkości mieszając co jakiś czas. Pestki słonecznika zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić. Pomidory suszone pokroić drobno. Wszystkie składniki umieścić w wyższym pojemniku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów (ja do swojej pasty go nie dolewałam).

SMACZNEGO