Wegańskie lody straciatella o smaku migdałowym w polewie czekoladowej

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Po raz pierwszy robiłam tego typu lody. Zrobienie lodów kojarzyło mi się do tej pory wyłącznie z dodatkiem śmietanki czy jogurtu. Postanowiłam spróbować tym razem użyć innych składników i się udało. Polewa niestety nie jest chrupiąca jak na lodach ze sklepu. Pomimo to uważam, że lody są znakomite i zdecydowanie bardziej sycące niż tradycyjne. Zapewne proporcje użyte do ich zrobienia można zmieniać. Poniżej podaję składniki i ilości, z których wykonałam 4 sztuki lodów.


Składniki do przygotowania lodów:

100 gramów orzechów nerkowca
4 kopiaste łyżki śmietanki kokosowej (część stała, która znajduje się na wierzchu mleka kokosowego w puszce)
ksylitol (ilość wg. własnego uznania, wystarczy sprawdzić przygotowaną masę przed mrożeniem i ewentualnie dosłodzić)
1-2 kostki startej czekolady gorzkiej bez cukru
2-3 krople aromatu do ciast o smaku migdałowym (najlepiej sprawdzić smak po dodaniu 2 kropli i zdecydować)
odrobina soli do wzmocnienia smaku
szklanka gorącej wody do namoczenia orzechów


Składniki na polewę czekoladową:

2 łyżeczki masła
2 łyżeczki kakao
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki wody


Wykonanie lodów:

Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą do ich przykrycia. Pozostawić do wystudzenia. Następnie orzechy odcedzić i dodać do nich śmietankę kokosową, aromat, troszeczkę soli oraz ksylitol. Wszystko zblendować. Spróbować smak i ewentualnie dosłodzić do własnych potrzeb lub wzmocnić smak aromatem (ostrożnie, żeby nie przedobrzyć). Dorzucić startą czekoladę i wymieszać masę. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Chłodną polewą polać mocno zmrożone lody. Umieścić lody na talerzyku w zamrażarce do ich zmrożenia.

SMACZNEGO