Wegetariański waniliowy budyń owsiany

wpis w: Desery, Kulinaria, Słodkości | 0

 

Dzisiejszy budyń przygotowałam na bazie domowego mleka owsianego. Przepis na jego wykonanie znajduje się tutaj. Zgodnie z zachowaniem proporcji użytych do wykonania mleka, po jego zagotowaniu powstanie masa o konsystencji budyniu. Aby budyń uzyskał właściwy smak dodałam niewielką ilość aromatu waniliowego oraz ksylitolu fińskiego. Budyń można “uszlachetnić” dodając niewielką ilość masła wysokiej jakości i/lub gęstej części mleka kokosowego.

Po dodaniu masła, budyń nie będzie już potrawą wegańską, jednakże nadal będzie wegetariańskim deserem.

Do mojego budyniu dodałam wyłącznie mało 82%. Budyń nabierze kremowej, aksamitnej konsystencji. Jeśli konsystencja wyda Wam się za rzadka, można ją zagęścić dodając rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, mąki owsianej. Ta czynność wymaga jego przegotowania. Podczas tej czynności należy go mieszać, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Na bazie niniejszego budyniu można wykonać krem do ciasta (miksując masło z dodatkiem zimnego budyniu i ksylitolem fińskim zmielonym na puder) lub desery (łącząc np. serek mascarpone z zimnym budyniem i dodatkiem np. kakao lub rozpuszczonej czekolady bez cukru oraz ksylitolu w pudrze).

Składniki:

  • domowe mleko owsiane wykonane w oparciu o proporcje w tym przepisie
  • ksylitol fiński do smaku
  • niewielka ilość aromatu waniliowego
  • niewielka ilość masła 82%

Wykonanie:

Domowe mleko owsiane doprowadzić do zagotowania, mieszając. Do gorącego dodać niewielką ilość masła (stosuję proporcje mniej więcej 1 łyżeczka masła na szklankę mleka owsianego), mieszając do jego rozpuszczenia. Można dodać również niewielką ilość gęstej części mleka kokosowego lub np. kremu kokosowego (krem nie spowoduje rozrzedzenia budyniu, co może nastąpić po dodaniu mleka kokosowego). Dodać aromat waniliowy w bardzo małej ilości. Wymieszać.

 

SMACZNEGO