Wegańska zupa krem brokułowo-selerowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa wegańska. Smacznie i zdrowo. Danie przygotowuje się szybko i również szybko znika z talerza. Świetna propozycja jako danie obiadowe bądź podwieczorek. Podawana na ciepło.

Składniki:

  • 1 niewielki brokuł
  • ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek (ilość według uznania)
  • 1 mała cebula żółta
  • ok. 1/4 niewielkiego selera
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

jako dodatek:

  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni lub mleczko kokosowe (według uznania)

Wykonanie:

Brokuły drobno pokroić. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Lekko przesmażyć mieszając.Gdy będą zaczynać się rumienić dolewać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie zalać wodą do ich przykrycia. Zagotować i zblendować na jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane olejem z pestek dyni lub odrobiną gęstego mleczka kokosowego. Posypać prażonymi pestkami dyni.

SMACZNEGO