Bardzo prosta w przygotowaniu zupa wegańska. Smacznie i zdrowo. Danie przygotowuje się szybko i również szybko znika z talerza. Świetna propozycja jako danie obiadowe bądź podwieczorek. Podawana na ciepło.
Składniki:
- 1 niewielki brokuł
- ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek (ilość według uznania)
- 1 mała cebula żółta
- ok. 1/4 niewielkiego selera
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
jako dodatek:
- prażone pestki dyni
- olej z pestek dyni lub mleczko kokosowe (według uznania)
Wykonanie:
Brokuły drobno pokroić. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Lekko przesmażyć mieszając.Gdy będą zaczynać się rumienić dolewać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie zalać wodą do ich przykrycia. Zagotować i zblendować na jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać polane olejem z pestek dyni lub odrobiną gęstego mleczka kokosowego. Posypać prażonymi pestkami dyni.
SMACZNEGO