Wątróbka wieprzowa z cebulą

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Propozycja dania obiadowego. Zamiast tradycyjnych ziemniaków dodatkowa surówka. Zarówno mizeria z ogórków jak i surówka z pora tworzą z wątróbką idealne trio.

Składniki:
wątróbka wieprzowa (ilość należy dobrać do potrzeb)
cebula biała 2 duże sztuki (lubię dużo cebuli)
trochę mąki żytniej lub orkiszowej (ok. 2 łyżki)
sól
tłuszcz do smażenia – robiłam na oleju kokosowym

Wykonanie:
Wątróbkę namoczyć w wodzie na około 1 -2 godz. Następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry około 1 – 1,5 cm grubości. W między czasie rozgrzać tłuszcz na patelni. Obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron nie za długo aby wątróbka nie stwardniała ale jednocześnie aby była ładnie przysmażona. Odłożyć do naczynia po usmażeniu. Pokroić cebulę w półkrążki. Wrzucić na tłuszcz po wątróbce, ewentualnie jak mało tłuszczu można dorzucić trochę. Podsmażyć cebulę delikatnie. Dorzucić wątróbkę, przykryć i dusić kilka minut na małym ogniu aby cebulka zmiękła. Na koniec posolić.

Przepisy na surówki znajdują się w dziale Inne

SMACZNEGO