Warzywna zupa rybna

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Bardzo smaczna i lekka zupa warzywna przyrządzona na rybie. Zupa jest delikatna, z kleksem śmietany smakuje jeszcze bardziej. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast klarowanego masła można użyć oliwy lub oleju, jednak ja wolę przyrządzoną na maśle.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza lub filety z innej ryby
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • biała część pora
  • masło klarowane
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana niskoprocentowa

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć drobno pokroić. Na łyżce ewnetualnie dwóch łyżkach masła lekko je udusić. Dolać wodę do przykrycia warzyw. Rybę umyć, odsączyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki. Na patelni obsmażyć na maśle klarowanym rybę i dodać do zupy. Zagotować. Uzupełnić wodą do pożądanej ilości. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z kleksem śmietany niskoprocentowej.

SMACZNEGO