Bardzo smaczna i lekka zupa warzywna przyrządzona na rybie. Zupa jest delikatna, z kleksem śmietany smakuje jeszcze bardziej. Prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast klarowanego masła można użyć oliwy lub oleju, jednak ja wolę przyrządzoną na maśle.
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza lub filety z innej ryby
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- biała część pora
- masło klarowane
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- śmietana niskoprocentowa
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć drobno pokroić. Na łyżce ewnetualnie dwóch łyżkach masła lekko je udusić. Dolać wodę do przykrycia warzyw. Rybę umyć, odsączyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki. Na patelni obsmażyć na maśle klarowanym rybę i dodać do zupy. Zagotować. Uzupełnić wodą do pożądanej ilości. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z kleksem śmietany niskoprocentowej.
SMACZNEGO