Warstwowa sałatka warzywna

 

Prosta i bez krojenia – warzywna sałatka. A może jarzynowa sałatka? I tak i tak. Ale…najważniejsze, że smakuje. Do jej przygotowania oprócz warzyw, użyłam kwaśne jabłko, jajka na twardo i pyszny domowy majonez, który zawsze gości w mojej lodówce. I co więcej, do przygotowania tej sałatki wystarczy tarka o dużych oczkach do jarzyn. Sposób przygotowania sałatki ma ogromny wpływ na jej smak. Ułożenie warstwowe drobno startych warzyw powoduje przenikanie się smaków i za każdym kęsem smak delikatnie różni się od poprzedniego. Zamiast ostrej cebuli użyłam białą część pora, która jest łagodniejsza w smaku. Kwaśne jabłko i domowe kiszone ogórki nadają kwaskowatości i podkręcają smak. Dla mnie – bomba smakowa!

Uwaga: dzięki zastosowaniu ugotowanych i oziębionych ziemniaków, które jednocześnie po przez proces ich przygotowania stają się prebiotykiem, dodatkowo wspieramy nasz organizm. Więcej na temat skrobi opornej można przeczytać tu. Zachęcam do zapoznania się z informacjami.

Składniki:

Wykonanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ważne, aby nie rozgotować warzyw. Po wbijaniu widelca powinien on z lekkim oporem wgłębiać się do wewnątrz. Najlepiej ziemniaki ugotować dnia poprzedniego, aby dobrze je oziębić w lodówce przez całą noc. W ziemniakach wytworzy się skrobia oporna – tzw. retrogradowana. Można je ugotować razem z korzeniem pietruszki, aby zminimalizować ilość energii. Następnie ziemniaki i pietruszkę obrać. Przygotować miskę (ładnie wygląda w szklanej, gdyż widać wszystkie warstwy sałatki). Zetrzeć jeden lub dwa ziemniaki. Posolić i posypać pieprzem. Następnie zetrzeć jajka ugotowane na twardo i również posolić i posypać pieprzem. Położyć 1-2 łyżki majonezu i rozsmarować po powierzchni. Układać naprzemiennie warstwy. Tarty ogórek kiszony, krojony drobno por, jabłko tarte. Każdą warstwę doprawiać. Przekładać cienkimi warstwami domowego majonezu. Na wierzch sałatki położyłam starty ziemniak, kleksy z majonezu i ozdobiłam listkami bazylii.

SMACZNEGO