Warzywa duszone z domową kiełbasą

Potrawa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Użyłam domowej kiełbasy, jednak każda dobrej jakości kiełbasa również się sprawdzi i będzie smakować.

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka (po starciu 1 garść)
  • kawałek selera (po starciu 2 garści)
  • 1 pietruszka (po starciu 1-2 garści)
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 2 dobrej jakości kiełbasy

Wykonanie:

Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę drobno pokroić. Cebulę przekroić na 4 i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni udusić na oleju cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem. Kiełbasę pokroić i usmażyć na osobnej patelni, a następnie dodać do miękkich warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę poddusić, aby warzywa przeszły smakiem kiełbasy.

SMACZNEGO