Potrawa jest prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Użyłam domowej kiełbasy, jednak każda dobrej jakości kiełbasa również się sprawdzi i będzie smakować.
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 3 duże cebule
- 1 marchewka (po starciu 1 garść)
- kawałek selera (po starciu 2 garści)
- 1 pietruszka (po starciu 1-2 garści)
- 4 liście laurowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 2 dobrej jakości kiełbasy
Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę drobno pokroić. Cebulę przekroić na 4 i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni udusić na oleju cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem. Kiełbasę pokroić i usmażyć na osobnej patelni, a następnie dodać do miękkich warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę poddusić, aby warzywa przeszły smakiem kiełbasy.
SMACZNEGO