Pyszny, aksamitny w smaku deser waniliowy. Prosty w przygotowaniu i ekspresowy do wykonania. Gładkiej konsystencji zawdzięcza serkowi mascarpone, który można z powodzeniem zastąpić białym twarogiem zblendowanym z domowym naturalnym jogurtem. Aby wykonać wzór małych serduszek wystarczy kilka malin oraz wykałaczka. Serduszkowym efektem z powodzeniem można uczcić dzień zakochanych oraz zrobić przyjemność osobie, którą kochamy. Z poniższych składników wykonałam 2 desery.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 125 gramów serka mascarpone (lub sera białego zblendowanego z jogurtem naturalnym)
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2-3 krople aromatu waniliowego do ciast
- kilka malin
Wykonanie polewy malinowej:
Maliny umieścić w metalowym małym garnuszku, dolać minimalną ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, aby konsystencja była dość gęsta. Całość przetrzeć przez małe sitko. Odstawić
Wykonanie deseru:
Jajko zalać wrzątkiem i wyparzać przez około 15 sekund. Oddzielić białko od żółtka. Jeżeli leciutko białko po bokach będzie ścięte to nic nie szkodzi. Do żółtka wsypać łyżeczkę ksylitolu. Mikserem ubić do białości. Dodać serek, aromat i zmiksować razem. Do białka dodać łyżeczkę ksylitolu i ubić mikserem na sztywno. Dodać do serka. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach wrzątku (minimalna ilość wody) wlać do serka i wymieszać do połączenia, bardzo krótko. Masę przelać do pucharków. Na powierzchni deseru wykonać kropki (po jednej kropli) z przecieru malinowego, a następnie wykałaczką wykonać ruch w kształcie koła, przesuwając wykałaczką przez środek kropek. W ten sposób uzyskamy ładny wzór serduszek. Odstawić do lodówki do stężenia.
SMACZNEGO