Tzatziki to popularny grecki gęsty sos wykonany na bazie domowego naturalnego jogurtu, świeżego ogórka, czosnku i przypraw. Podawany często do dań z grilla, smażonych lub pieczonych. Dla urozmaicenia smaku można dodawać różne smakowe dodatki. Jednym z dodatków jest mięta.
Jako przyprawę użyłam drobno mielonego białego pieprzu, który w smaku jest znacznie łagodniejszy od pieprzu czarnego.
Biały pieprz wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. I pomimo, że wzmaga apetyt, poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii. Wspiera organizm w usuwaniu toksyn z organizmu. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy.
Ważne, aby biały pieprz dodawany był do potraw bezpośrednio po jego zmieleniu, gdyż dość szybko traci wartości odżywcze oraz intensywny aromat.
Składniki:
- 1 świeży długi ogórek (lub 2, 3 mniejsze)
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej domowego)
- odrobina białego twarogu (opcjonalnie, do zastosowania przy rzadszym jogurcie, jako zagęstnik)
- biały drobno mielony pieprz
- kilka listków świeżej mięty
- drobno mielona sól kamienna/himalajska
- 1-2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ogórek umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 min, po czym dłońmi wycisnąć sok. Do jogurtu naturalnego (w przypadku, gdy nie jest mocno gęsty) dodać niewielką ilość twarogu i całość zblendować. Dzięki temu zabiegowi nie musimy używać gotowych jogurtów greckich, które swoją gęstość często zawdzięczają dodatkowi sporej ilości mleka w proszku lub innych zagęstników. Gotową mieszankę dodać do ogórków. Kilka listków mięty bardzo drobno pokroić i wsypać do całości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i białym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia. Całość przed podaniem można skropić oliwą z oliwek.
SMACZNEGO