Składniki:
- 20 dag dobrego białego twarogu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 4 łyżek jogurtu domowego, innego naturalnego albo typu greckiego lub śmietany niskoprocentowej (ilość zależy od konsystencji twarogu oraz własnych upodobań)
- Garść drobno krojonego koperku
- Sól kamienna lub himalarska
- 4 średniej wielkości ogórki gruntowe lub 2 długie
- Czarny mielony pieprz
- 1/2 avocado
Wykonanie:
Do miski wrzucić twaróg i rozdrobnić go widelcem. Ogórki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do twarogu. Dołożyć jogurtu lub śmietany. Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do twarogu z ogórkami. Koperek przepłukać wodą, otrzepać, drobno pokroić i wsypać do pozostałych składników. Avocado pokroić w drobną kostkę. Posolić oraz dodać czarny mielony pieprz – ilość według własnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem, wtedy smakują najlepiej.
SMACZNEGO