Tzatziki po polsku

Tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs, warzyw lub pieczywa. Proste przygotowanie i dostępność składników powoduje, że często je przygotowuję u siebie w domu. Tzatziki zawsze się sprawdzają podczas spotkań przy grillu.

Składniki:
20 dag dobrego białego twarogu
2 ząbki czosnku
ok. 4 łyżek jogurtu domowego lub innego naturalnego albo typu greckiego (ilość zależy od konsystencji twarogu oraz własnych upodobań)
Garść drobno krojonego koperku
Sól kamienna lub himalarska
4 średniej wielkości ogórki gruntowe
Czarny mielony pieprz

Wykonanie:
Do miski wrzucić twaróg i rozdrobnić go widelcem. Ogórki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do twarogu. Dołożyć jogurtu (przepis na domowy jogurt znajduje się w zakładce – inne). Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do twarogu z ogórkami. Koperek przepłukać wodą, otrzepać, drobno pokroić i wsypać do pozostałych składników. Posolić oraz dodać czarny mielony pieprz – ilość według własnego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem, wtedy smakują najlepiej.

SMACZNEGO