Syrniki to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej lub białoruskiej. W Polsce to danie przyjęte jest pod nazwą twarożniki i wywodzi się z kuchni podkarpackiej. Są to miękkie, puszyste placuszki, wykonane na bazie sera twarogowego z dodatkiem jajka i niewielkiej ilości mąki ze szczyptą soli do smaku. Można je wykonać zarówno z dodatkiem ksylitolu jak i w wersji wytrawnej, bez niego. Wykonanie jest bardzo proste i zbędny jest specjalny sprzęt typu mikser czy blender, wystarczy zwykły widelec i patelnia. Placuszki świetnie komponują się z domową śmietaną lub w lżelszej wersji z domowym jogurtem naturalnym. Możne je również podać z przesmażonymi na patelni owocami np. malinami z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu lub z uprażonym jabłkiem z cynamonem. Jak kto lubi.
Składniki:
- 150 gramów białego sera
- 30 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ksylitolu
- olej do smażenia
- mąka orkiszowa do obtaczania placuszków
Wykonanie:
Twaróg umieścić w misce. Pognieść widelcem. Wbić całe jajko, dosypać mąkę i szczyptę soli oraz opcjonalnie ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę nabierać wilgotną łyżką i umieszczać na talerzyku z mąką. Lekko w niej obtoczyć, a następnie spłaszczyć w dłoniach na placuszek o grubości ok 1 cm. Smażyć na gorącym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z dwóch stron. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO