Twarożniki

Syrniki to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej lub białoruskiej. W Polsce to danie przyjęte jest pod nazwą twarożniki i wywodzi się z kuchni podkarpackiej. Są to miękkie, puszyste placuszki, wykonane na bazie sera twarogowego z dodatkiem jajka i niewielkiej ilości mąki ze szczyptą soli do smaku. Można je wykonać zarówno z dodatkiem ksylitolu jak i w wersji wytrawnej, bez niego. Wykonanie jest bardzo proste i zbędny jest specjalny sprzęt typu mikser czy blender, wystarczy zwykły widelec i patelnia. Placuszki świetnie komponują się z domową śmietaną lub w lżelszej wersji z domowym jogurtem naturalnym. Możne je również podać z przesmażonymi na patelni owocami np. malinami z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu lub z uprażonym jabłkiem z cynamonem. Jak kto lubi.

Składniki:

  • 150 gramów białego sera
  • 30 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • olej do smażenia
  • mąka orkiszowa do obtaczania placuszków

Wykonanie:

Twaróg umieścić w misce. Pognieść widelcem. Wbić całe jajko, dosypać mąkę i szczyptę soli oraz opcjonalnie ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę nabierać wilgotną łyżką i umieszczać na talerzyku z mąką. Lekko w niej obtoczyć, a następnie spłaszczyć w dłoniach na placuszek o grubości ok 1 cm. Smażyć na gorącym tłuszczu na średnim ogniu do zrumienienia z dwóch stron. Podawać ciepłe.

 

SMACZNEGO