Kozie sery zawierają dużo białka, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, cynku, a także wiele mikroelementów m.in: potas, magnez, wapń. Są szczególnie dedykowane dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Ponadto wzmacniają odporność. Sery kozie zawierają mniej kazeiny oraz laktozy niż sery z mleka krowiego. Na bazie koziego twarogu można przygotowywać samodzielnie dużo smakowitych past oraz serków ziołowych.
Aby uzyskać jednolitą i lekką konsystencję użyłam niewielką ilość domowego jogurtu naturalnego.
Składniki:
- twarożek kozi bez dodatków
- czosnek przeciśnięty przez praskę lub suszony granulowany
- świeży drobno krojony koperek lub koperek suszony
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- niewielka ilość domowego jogurtu
Wykonanie:
Kozi twarożek umieścić w pojemniku. Dodać niewielką ilość domowego jogurtu i zblendować. Dosypać według uznania i smaku drobno krojony koperek świeży lub suszony oraz czosnek (ilość według uznania). Lekko posolić, posypać mielonym pieprzem. Całość dobrze wymieszać.
SMACZNEGO