Twarożki mogą być przygotowane z różnymi ziołami, przyprawami lub owocami. Każdy dodatek to inny smak i konsystencja. Mogą być przygotowane na słodko, słono lub na ostro. Dzisiejsza propozycja to zdecydowanie – na ostro. Ilość użytego domowego chrzanu uzależniony jest od skali jego ostrości. Twarożek świetnie nadaje się jako dodatek do pieczywa lub np. do zimnych krojonych ziemniaków.
Składniki:
- 10-15 dag białego twarogu (kupuję na wagę)
- 1-2 łyżeczki domowego chrzanu
- 1-2 łyżeczki domowego jogurtu (zależy od wilgotności twarogu)
- sól kamienna
- pieprz biały mielony
Wykonanie:
Biały twaróg umieścić w misce. Dodać niewielką ilość jogurtu domowego, chrzan domowy oraz niewielką ilość soli i białego mielonego pieprzu. Dokładnie zblendować. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według własnego gustu.
SMACZNEGO