Truskawkowe żelki z ksylitolem

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Po raz pierwszy spróbowałam zrobić żelki. Wykonałam je z truskawek z dodatkiem soku cytrynowego i ksylitolu. Jako zagęstnik zastosowałam żelatynę. Aby uzyskać ładny kształt żelek użyłam do tego silikonowej foremki do przygotowania kostek lodu.

Składniki:

  • 170 ml (skoncentrowanego kompotu z truskawek)
  • ok. 2 pełnych garści truskawek
  • 10 gramów żelatyny
  • ok.1,5 łyżki zimnej wody
  • ok.1 łyżka soku z cytryny
  • ksylitol do smaku

Wykonanie:

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy ok.1,5 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia (ok.12-15minut). W tym czasie truskawki zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, aby truskawki puściły sok. Ilość wody musi być niewielka, aby finalnie uzyskać 170-175 ml skoncentrowanego kompotu lub też soku z truskawek. Przelewamy przez sitko i odmierzamy 170-175ml. Miseczkę z żelatyną rozpuszczamy w kąpieli wodnej (umieszczamy miseczkę w gorącej wodzie – najlepiej w rondelku z wodą, postawionym na małym gazie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny). Żelatyny nie można gotować, gdyż traci swoje właściwości wiążące. Wlewamy do gorącego kompotu i dodajemy ksylitol do smaku oraz sok cytrynowy. Po całkowitym i dokładnym połączeniu składników oraz przestudzeniu przelewamy całość do foremki silikonowej. Czekamy aż stężeje (po wystudzeniu wkładam do lodówki, wtedy szybciej tężeje). Aby wyjąć żelki z foremki zanurzam ją w gorącej wodzie na chwilę, uważając aby woda nie dostała się do żelek. Używam do tego płaskiego talerza na tyle dużego, aby cała foremka zmieściła się w nim.

SMACZNEGO