Tort cynamonowy z kremem waniliowym, malinami i czekoladą

Tort na każdą okazję. Zestawienie cynamonu, gorzkiej czekolady, wanilii i malin – idealne. Krem bardzo delikatny, rozpływa się w ustach. Z poniższej ilości składników wykonałam tort na bazie biszkoptu upieczonego w małej tortownicy.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 pełne łyżki ksylitolu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 mała łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 pełna łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 50 gramów masła 82%
  • 1 pełna łyżka ksylitolu
  • 3 krople aromatu waniliowego do ciast
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wrzątku

Składniki na polewę:

  • 50 gramów czekolady gorzkiej 70% bez cukru
  • 2 pełne łyżeczki masła 82%
  • 2-3 łyżki wody

dodatkowo:

  • 2-3 garści mrożonych malin

Wykonanie biszkoptu:

3 całe jajka ubić do białości na sztywno wraz z ksylitolem. Dodać mąkę orkiszową, sodę, sól, cynamon, ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Przelać do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę na stół z wysokości około 30-40cm. Czynność powtórzyć dwa razy (zapewni nam to, że biszkopt będzie równy). Po wystygnięciu, biszkopt przekroić na dwa krążki.

Wykonanie kremu:

Jajko umyć i wyparzyć poprzez całkowite zalanie wrzątkiem do przykrycia i przetrzymanie w nim jajka przez 15 sek. (jeżeli lekko się zetnie nic nie szkodzi). Oddzielić białko od żółtka. Do żółtka wsypać łyżeczkę ksylitolu i ubić mikserem do białości. Pozostały ksylitol wsypać do białka. Masło ubić i dodać serek mascarpone. Wymieszać mikserem. Dodać ubite żółtko i aromat. W małym kubku rozpuścić żelatynę we wrzątku. Odstawić na chwilę. W tym czasie ubić mikserem białko z ksylitolem na sztywno. Dodać do serka z żółtkiem i delikatnie połączyć składniki. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Kremem posmarować krążek biszkoptu (z górnej części ciasta, odwrócony górą na dno). Do kremu wcisnąć palcami zamrożone lub świeże maliny. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i docisnąć dłońmi, aby wyrównać wierzch tortu.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i rozpuścić do zagotowania, lub rozpuścić w mikrofalówce. Gorącą posmarować wierzch tortu, przybrać malinami.

SMACZNEGO