Torcik truskawkowo-waniliowy

Wyśmienity torcik z serkiem mascarpone. Ciasto upiekłam z użyciem mąki orkiszowej białej. Dzięki temu, biszkopt jest bardzo delikatny i puszysty. Krem z dodatkiem serka mascarpone jest bardzo aksamitny i dosłownie rozpuszcza się w ustach. Torcik upiekłam w małej tortownicy.

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej białej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżeczki ksylitolu
  • odrobina aromatu waniliowego do ciast

Składniki na galaretkę:

  • 1 opakowanie galaretki bez cukru o smaku truskawkowym
  • kilka truskawek
  • szklanka wrzątku
  • 3 łyżeczki ksylitolu

Wykonanie biszkoptu:

Całe jajka ubić mikserem z ksylitolem na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę, sól, aromat i delikatnie połączyć składniki. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok.150-160 stopni przez 15 minut na termoobiegu. Po upieczeniu uderzyć lub inaczej upuścić równomiernie foremkę z ciastem, aby dość mocno uderzyła o blat stołu lub podłogę. Dzięki temu uzyskamy jednolity, płaski wierzch ciasta. Po wystudzeniu przekroić na dwa krążki.

Wykonanie kremu:

Jajko dokładnie wyparzyć (ok. 15 sekund we wrzątku poprzez całkowite zanurzenie) a następnie oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić w miseczce z 1 łyżeczką ksylitolu do białości. Dodać do żółtka serek mascarpone, sól i aromat i wszystko dokładnie połączyć mikserem. Białko ubić na sztywno mikserem z dodatkiem pełnej łyżeczki ksylitolu.  Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w łyżce wrzącej wody i również wymieszać całość. Jeden krążek biszkoptu wraz z papierem ponownie umieścić w tortownicy. 3/4 kremu wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim krążkiem. Lekko przycisnąć całą dłonią, aby uzyskać równy wierzch ciasta. Posmarować pozostałą częścią kremu uszczelniając nim brzeg ciasta, aby wlewana galaretka nie przepłynęła bokiem na dno ciasta. Dzięki temu galaretka nie wsiąknie w strukturę ciasta.

Wykonanie galaretki:

Truskawki umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć równomiernie na całym torcie. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody z dodatkiem ksylitolu. Gdy galaretka będzie lekko tężeć rozlać powoli (robię to łyżką) po całym cieście. Po stężeniu galaretki ciasto jest gotowe do spożycia.

SMACZNEGO