Torcik jaglano-orkiszowy z kremem chałwowym i z galaretką

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Jakiś czas temu spotkaliśmy się w gronie rodzinnym z okazji pewnej uroczystości. Nie wiedziałam co tu zrobić słodkiego aby wszyscy mogli zjeść. Zaczęłam kombinować i wyszedł taki torcik. Rodzinie smakował. Może i innym też posmakuje?

Składniki na ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka oleju kokosowego
aromat do ciasta – śmietankowy

Składniki na krem:
3 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
1/2 szklanki wody
odrobina soli
3 łyżki tahiny (pasta z mielonego sezamu)
2 żółtka
2 łyżki masła


Składniki na galaretkę:

galaretka bez cukru o smaku truskawkowym (dostępna w dużych sklepach sieciowych)
2 łyżki ksylitolu
1 szklanka wody
2 truskawki

Wykonanie ciasta:
4 całe jajka ubić mikserem na sztywno z ksylitolem. Odstawić mikser. Do jajek dodać mąkę orkiszową i jaglaną,ocet jabłkowy, sodę oczyszczoną, aromat do ciasta (ilość wg. upodobania, ja dałam pół tej malutkiej buteleczki), wlać rozpuszczony olej kokosowy (nie za gorący). Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.Przelać do małej tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką orkiszową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok.160 stopni na ok. 30 minut. Proponuję sprawdzać patyczkiem pod koniec czy jest upieczone, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Piekłam na termoobiegu. Po upieczeniu gorący biszkopt w tortownicy rzucić z wysokości ok 30cm na podłogę dzięki czemu nie opadnie. Powtórzyć to 2 razy.


Wykonanie kremu:

Ugotować płatki jaglane w wodzie z odrobiną soli. Wystudzić. W między czasie wyparzyć jajka we wrzątku ok 15 sekund poprzez ich pełne zanurzenie. Oddzielić białka od żółtek (białka odstawić do wykorzystania np. do jajecznicy). Utrzeć żółtka z ksylitolem na puszystą masę, niemalże do białości. Do zimnych płatków dodać utarte żółtka, tahinę, masło. Wszystko zblendować do uzyskania jednolitego kremu.

Wykonanie galaretki:
Galaretkę bez cukru wraz z dodanym ksylitolem rozpuścić w szklance wrzątku. Dokładnie rozpuścić składniki, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić. Przełożyć kremem pozostawiając jego część na posmarowanie wierzchu tortu. Posmarować wierzch tortu dokładnie. Ponownie nałożyć obręcz tortownicy. Uszczelnić kremem przestrzeń pomiędzy ciastem a obręczą aby po zalaniu galaretki nie przedostała się ona do ciasta. Pokroić w cienkie plasterki truskawki i ułożyć je na kremie na wierzchu ciasta. Zalać zimną, lekko tężejącą galaretką. Uważać aby wyczuć ten właściwy moment.
Po stężeniu galaretki ciasto przybrać np. listkami mięty

SMACZNEGO