Tarta z kremem z komosy ryżowej z truskawkami

Ciasto powstało zupełnie przypadkiem. Przy okazji przeglądania zasobów w zamrażalniku znalazłam kawałek zamrożonego ciasta kruchego, który został po ostatnim pieczeniu. Postanowiłam go wykorzystać. Nie było za wiele ciasta (ok.140 gramów), więc skłoniłam się do upieczenia spodu na tartę. Wierzch tarty wykonałam z kremu na bazie komosy ryżowej. Całość ciasta przybrałam kilkoma truskawkami i niewielką ilością polewy czekoladowej. W rezultacie otrzymałam smaczne, ładnie prezentujące się ciasto. Wyszło niewielkie, bo tylko 17x18cm ciacho.

W cieście można zastosować następujące zamienniki:

zamiast mascarpone – część stała z mleka kokosowego

zamiast mąki orkiszowej pełnoziarnistej – mąka z ryżu brązowego lub mieszanka mąk bezglutenowych

Do popołudniowej herbaty we dwoje jak znalazł.

Składniki na krem:

  • 5 pełnych łyżek ugotowanej na miękko komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 3 – 4 pełne łyżeczki ksylitolu
  • 1 żółtko
  • sól do ugotowania komosy ryżowej (ok.2 szczypty)
  • 2-3 krople aromatu waniliowego do ciast

Wykonanie:

Komosę ryżową ugotować w wodzie z solą w proporcji 1 część komosy, 2 części wody. Wystudzić. Jajko dokładnie wyparzyć poprzez całkowite zalanie wrzątkiem i przetrzymanie go w nim przez ok.15 sekund. Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać 2 łyżeczki ksylitolu i ubić mikserem do białości. Dodać do komosy i zblendować. Dodatkowo dołożyć serek mascarpone, aromat i pozostały ksylitol. Blendować do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu (ważne, aby komosa była długo, na miękko ugotowana). Sprawdzić smak kremu i ewentualnie dosłodzić o ile lubimy bardziej słodką wersję. Gotowy krem umieścić w rękawie cukierniczym lub w woreczku foliowym z obciętym narożnikiem (mały otwór). Wyciskać krem na zimne, upieczone ciasto kruche zaczynając od zewnątrz, spiralnie kierując się do środka ciasta. Przybrać pokrojonymi świeżymi truskawkami i polać niewielką ilością polewy czekoladowej.

Ciasto kruche:

Przygotowując ciasto kruche utrzymuję proporcje 3 : 2 : 1. Z czego 3 części to mąka, 2 części tłuszcz (zimne masło 82%), 1 część ksylitol w pudrze. Przy 300 gramach mąki dodatkowo dodaję 3 żółtka, natomiast przy 100 gramach 1 żółtko. Dodatkowo zawsze dodaję odrobinkę soli. Ważne, aby ciasto wyrabiać bardzo krótko, a następnie umieścić w zamrażalniku na ok.30 min. Można również zamrozić i używać ciasto wtedy, kiedy będzie potrzeba. Wystarczy wtedy tylko zetrzeć zamrożone ciasto na blaszkę wyłożoną papierem, a następnie upiec. Po schłodzeniu pokryć kremem. Do wykonania ciasta kruchego użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

Polewa czekoladowa:

Na tak niewielki kawałek ciasta wykonałam polewę czekoladową w małym metalowym kubeczku. Zmieszałam składniki: 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka masła, ok.2 łyżeczki ksylitolu oraz odrobina wody. Rozpuściłam do zagotowania składniki, stawiając kubeczek na kuchence, ciągle mieszając. Ilością dolewanej wody reguluję gęstość polewy oraz moment kiedy składniki dobrze się połączą tworząc jednolitą polewę. Ciepłą (nie gorącą) polewą skrapiam całość ciasta.

SMACZNEGO