Szpinak to źródło wielu niezbędnych witamin i minerałów. Aby w smaku nie przypominał jednolitej masy przygotowałam go z całych liści. Dodatek czosnku dodaje smaku natomiast dodatek żółtka podnosi walory odżywcze. W mojej kuchni jest nie tylko dodatkiem, ale stanowi też samodzielne danie, gdyż jest po prostu smaczny.
Składniki:
- 5 garści świeżych liści szpinaku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub świeżego przeciśniętego przez praskę)
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 50 gramów masła
- sól kamienna lub himalajska do smaku
Wykonanie:
Z liści szpinaku odciąć łodyżki i dokładnie go opłukać. Odsączyć ręcznikiem papierowym. Masło rozpuścić, a następnie dodać do niego czosnek. Wyieszać i króciótko przesmażyć. Dodać liście szpinaku. Mieszając poczekać aż wszystkie liście się skurczą (ok.1-2 minuty). W kubku rozmącić żółtko z jogurtem i mieszając dolać do szpinaku. Całość posolić do smaku wraz z dodatkiem pieprzu czosnkowego.
SMACZNEGO