Szparagi w boczku z brązowym ryżem w przyprawach i kurczakiem z sosem czosnkowym

Smaczna propozycja podania szparagów. Dopóki są dostępne w sprzedaży warto wypróbować różnych wersji tego warzywa. Nie podałam dokładnej ilości użytych przypraw, gdyż jest to bardzo indywidualne i najlepiej dobrać je po prostu do własnego smaku.

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
kilka bardzo cieniutkich plasterków boczku
torebka ryżu brązowego
pierś z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
papryka czerwona ostra w proszku
papryka czerwona słodka w proszku
sól
kurkuma
olej lub masło klarowane

Wykonanie:
Czosnek rozgnieść i wraz z przyprawami i z solą (ilość według własnego smaku) podsmażyć na około 1-2 łyżkach tłuszczu. Po chwili wrzucić surowy ryż i lekko przesmażyć razem z przyprawami (ostrożnie żeby nie przesmażyć). Dolać wody na około 2 cm powyżej ryżu, przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda odparuje a ryż nadal będzie twardy, dolać odrobinę wody (czynność należy powtarzać do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości ryżu). Szparagi umyć , odsączyć i odciąć końcówki, które są twardsze (można z nich później przyrządzić zupę krem). Szparagi można lekko zblanszować przez kilkanaście sekund we wrzącej wodzie z solą. Przygotować z nich małe pęczki i zawijać w cienkie plasterki boczku. Rozgrzać tłuszcz na patelni (1 – 2 łyżki) i smażyć na małym ogniu przygotowane pęczki szparagów do zrumienienia boczku. Podczas smażenia przewracać aby każda strona ładnie się przyrumieniła. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę (większą). Rozgrzać tłuszcz (ok.2 łyżki oleju płynnego lub łyżka masła klarowanego). Wrzucić kawałki kurczaka i lekko przesmażyć. Posypać przyprawami i solą (w ilości zgodnej z własnym smakiem). Poddusić. Wspaniale smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu/śmietany i łyżeczce majonezu oraz przyprawach: sól i pieprz.

SMACZNEGO