Szerbet

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Sherbet, sharbat, şerbet – to tradycyjny napój turecki. Jest to owocowo-kwiatowy napój dosładzany najczęściej lukrecją. Na upalne dni jest idealnym napojem chłodzącym, szczególnie po dodaniu kostek lodu. Swój szerbet przygotowałam na bazie zaparzonej herbaty z hibiskusa (użyłam do tego całych suszonych kwiatów), soku wyciśniętego z cytryny, świeżej mięty, niewielkiej ilości wody różanej, która podkreśla smak napoju. Całość posłodziłam niewielką ilością ksylitolu. Proporcje według własnego uznania.

Składniki:

  • kilka suszonych kwiatów hibiskusa
  • gałązka świeżej mięty
  • cytryna
  • woda różana (ostrożnie z dodatkiem , tylko do podkreślenia smaku)
  • lukrecja lub ksylitol (ilość według uznania)
  • kostki lodu
  • woda mocno schłodzona

Wykonanie:

Kwiaty hibiskusa zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości, umożliwiającej uzyskanie mocnego naparu. Odstawić do naparzenia, a następnie wystudzenia. Uzupełnić zimną wodą. Do zimnego naparu dolać sok ze świeżej cytryny, świeżą mięte, niewielką ilość wody różanej oraz kostki lodu. Dosłodzić do smaku.

SMACZNEGO