Sherbet, sharbat, şerbet – to tradycyjny napój turecki. Jest to owocowo-kwiatowy napój dosładzany najczęściej lukrecją. Na upalne dni jest idealnym napojem chłodzącym, szczególnie po dodaniu kostek lodu. Swój szerbet przygotowałam na bazie zaparzonej herbaty z hibiskusa (użyłam do tego całych suszonych kwiatów), soku wyciśniętego z cytryny, świeżej mięty, niewielkiej ilości wody różanej, która podkreśla smak napoju. Całość posłodziłam niewielką ilością ksylitolu. Proporcje według własnego uznania.
Składniki:
- kilka suszonych kwiatów hibiskusa
- gałązka świeżej mięty
- cytryna
- woda różana (ostrożnie z dodatkiem , tylko do podkreślenia smaku)
- lukrecja lub ksylitol (ilość według uznania)
- kostki lodu
- woda mocno schłodzona
Wykonanie:
Kwiaty hibiskusa zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości, umożliwiającej uzyskanie mocnego naparu. Odstawić do naparzenia, a następnie wystudzenia. Uzupełnić zimną wodą. Do zimnego naparu dolać sok ze świeżej cytryny, świeżą mięte, niewielką ilość wody różanej oraz kostki lodu. Dosłodzić do smaku.
SMACZNEGO