Suszoną skórkę z pomarańczy i cytryny używam do parzenia np. zielonej herbaty. Dzięki temu dodatkowi herbata lub czystek są naturalnie aromatyzowane. O czym koniecznie trzeba pamiętać przygotowując domowym sposobem taką aromatyczną domieszkę?
Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia owoców oraz zastosowanych środków konserwujących lepiej ich nie używać. Każda, nawet najmniejsza ilość substancji chemicznych dodatkowo obciąża organizm, który przy obecnie stosowanych dodatkach do żywności i tak jest znacznie obciążony.
Ważną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę jest kod PLU, który powinien znajdować się na każdym owocu. Jak zdążyłam zauważyć coraz rzadziej na cytrusach znajdują się te oznaczenia. Jest to mała naklejka informująca o sposobie uprawy oraz czy np. owoce powstały poprzez modyfikację GMO. Kody mogą być zarówno 4 jak i 5-cio cyfrowe. Kod zaczynające się na numer 3 lub 4 oznaczają, że owoce pochodzą z plantacji, na których stosowane są nowoczesne metody z użyciem różnych środków chemicznych (pestycydy, konserwanty). Pięciocyfrowy kod o początkowym numerze 8 oznacza owoce, które pozyskano stosując modyfikacje GMO. Kody zaczynające się numerem 9 oznaczają, że owoce pochodzą z plantacji ekologicznej.
Najlepszą opcją jest zakup owoców oznaczonych kodem pięciocyfrowym zaczynającym się cyfrą 9, co oznacza, że pochodzą z plantacji i upraw ekologicznych.
Przed przystąpieniem do obierania skórki należy owoce przygotować. Pomimo, że sprawdziliśmy podczas zakupu skąd pochodzą owoce warto dla własnego bezpieczeństwa dodatkowo zabezpieczyć się, przeprowadzając następujące czynności:
1. owoc dokładnie umyć z użyciem środka myjącego (np. płynu do mycia naczyń), a następnie dokładnie opłukać ciepłą wodą.
2. teraz należy przystąpić do usuwania substancji nierozpuszczalnych w wodzie po przez wypłukanie owoców w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego
3. następnie opłukać owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
Powyższe czynności umożliwią oczyszczenie owoców z substancji konserwujących.
Po wytarciu i wysuszeniu owoców ściąć cienko skórkę (użyłam skrobaczki do warzyw). Dzięki cienkiemu obieraniu, gotowa, wysuszona skórka nie będzie posiada białej części, która powoduje gorzki smak.
Skórkę można wysuszyć wysypując ją na kawałek papieru do pieczenia, który ułożymy na ciepłym kaloryferze lub w lekko nagrzanym piekarniku.
Po wysuszeniu przechowywać ją w zamkniętym pojemniku.
Niewielki dodatek suchej skórki z pomarańczy lub cytryny nada herbacie lub czystkowi delikatny cytrusowy aromat.
SMACZNEGO