Surówka ze szpinaku, truskawek, awokado i orzechów włoskich

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Szpinak zawiera sporą zawartość witamin, białka, błonnika, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Zawiera znaczną ilość żelaza, luteiny, witaminy C oraz kwas foliowy. Z uwagi na swoje właściwości jest warzywem cenionym na całym świecie. Można przygotowywać z niego wiele pysznych potraw. Surówki, sałatki, farsz lub jako samodzielne danie. Dzisiejsza propozycja to surówka ze świeżych liści szpinaku z dodatkiem zdrowego awokado. Elementem dodatkowym jest truskawka, która dodaje świeżości. Chrupkości natomiast wnoszą orzechy włoskie. Całość surówki wiąże kwaśno-słodki dressing.

Składniki:

  • 2 garści szpinaku świeżego
  • 2 truskawki
  • kilka orzechów włoskich
  • plaster sera Feta
  • 1/2 awokado

dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu w pudrze
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Szpinak umyć i wysuszyć listki. Pokroić w kostkę obrane awokado, truskawki oraz plaster sera Feta. Składniki umieścić w misce. Dodać orzechy, które warto dla bezpieczeństwa zdrowotnego z uwagi, żeby mieć pewność, że niema zarodników pleśni – przesmażyć przez chwilę na patelni. Polać dressingiem wykonanym z połączenia składników wymienionych powyżej (sól i pieprz do smaku). Do spożycia bezpośrednio po wykonaniu.

SMACZNEGO