Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką, papryką i pomidorem

Pyszna, chrupiąca, słodko-kwaśna surówka. Idealna do drugiego dania ale i również jako samodzielna propozycja.

Składniki:

  • 2 garści poszarpanych liści sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • kawałek ogórka zielonego
  • 1 garść pokrojonego szczypiorku
  • kawałek czerwonej papryki – ok.1/4 całej
  • kawałek ostrej papryczki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • ok.3 łyżek śmietany niskoprocentowej
  • sok z 1 cytryny
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ksylitol (do smaku)

Wykonanie:

Liście sałaty lodowej umyć, osuszyć i drobno poszarpać. Pomidor umyć i pokroić w cząstki. Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki lub cząstki. Ogórka umyć, obrać pokroić w półtalarki. Paprykę czerwoną w kostkę. Ostrą paprykę drobno pokroić. Szczypiorek pokroić. Wszystkie warzywa pomieszać ze sobą. W pojemniku zmieszać jogurt i śmietanę. Można przygotować z użyciem tylko jogurtu – według uznania. Wlać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i ksylitolem. Ilość soku cytryny decyduje o ilości dodanego ksylitolu. Smak powinien być zdecydowany słodko-kwaśny. Gotowym polać surówkę i wymieszać. Schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO