Pyszna, chrupiąca, słodko-kwaśna surówka. Idealna do drugiego dania ale i również jako samodzielna propozycja.
Składniki:
- 2 garści poszarpanych liści sałaty lodowej
- 1 pomidor
- kilka sztuk rzodkiewek
- kawałek ogórka zielonego
- 1 garść pokrojonego szczypiorku
- kawałek czerwonej papryki – ok.1/4 całej
- kawałek ostrej papryczki
- 1 mały jogurt naturalny
- ok.3 łyżek śmietany niskoprocentowej
- sok z 1 cytryny
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- ksylitol (do smaku)
Wykonanie:
Liście sałaty lodowej umyć, osuszyć i drobno poszarpać. Pomidor umyć i pokroić w cząstki. Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki lub cząstki. Ogórka umyć, obrać pokroić w półtalarki. Paprykę czerwoną w kostkę. Ostrą paprykę drobno pokroić. Szczypiorek pokroić. Wszystkie warzywa pomieszać ze sobą. W pojemniku zmieszać jogurt i śmietanę. Można przygotować z użyciem tylko jogurtu – według uznania. Wlać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i ksylitolem. Ilość soku cytryny decyduje o ilości dodanego ksylitolu. Smak powinien być zdecydowany słodko-kwaśny. Gotowym polać surówkę i wymieszać. Schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO