Sałata lodowa idealnie nadaje się do różnych wielowarzywnych surówek. Jest bardzo krucha, a dodatek dressingu nie ma wpływu na jej chrupkość.
Składniki na surówkę:
- Kilka liści sałaty lodowej
- 3-4 rzodkiewki
- 2 łyżki tartej marchewki
- 1 kiszone jabłko
- Garść roszponki
- Garść prażonych ziaren słonecznika
- Kilka świeżych liści bazylii
Składniki na dressing:
- 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka ksylitolu
- 2 szczypty soli himalajskiej drobnomielonej
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki wody
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wykonanie:
Liście sałaty i roszponkę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę porwać na małe kawałki. Jabłko i marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć i drobno pokroić. Liście bazylii drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Polać dressingiem, wymieszać i sprawdzić smak. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Posypać prażonym słonecznikiem.
Wykonanie dressingu:
Sok z połowy cytryny połączyć z olejem (użyłam firmy Laboratorium Biooil), wodą, ksylitolem, pieprzem, solą i bazylią. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie polać nim surówkę.
SMACZNEGO