Surówka z sałaty lodowej z dressingiem bazyliowym

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Sałata lodowa idealnie nadaje się do różnych wielowarzywnych surówek. Jest bardzo krucha, a dodatek dressingu nie ma wpływu na jej chrupkość.

Składniki na surówkę:

  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 łyżki tartej marchewki
  • 1 kiszone jabłko
  • Garść roszponki
  • Garść prażonych ziaren słonecznika
  • Kilka świeżych liści bazylii

Składniki na dressing:

  • 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu
  • 2 szczypty soli himalajskiej drobnomielonej
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki wody
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Wykonanie:

Liście sałaty i roszponkę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę porwać na małe kawałki. Jabłko i marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć i drobno pokroić. Liście bazylii drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Polać dressingiem, wymieszać i sprawdzić smak. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Posypać prażonym słonecznikiem.

Wykonanie dressingu:

Sok z połowy cytryny połączyć z olejem (użyłam firmy Laboratorium Biooil), wodą, ksylitolem, pieprzem, solą i bazylią. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie polać nim surówkę.

SMACZNEGO