Surówka z sałaty lodowej, szparagów i truskawek z olejem arachidowym

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Po raz pierwszy do przygotowania potrawy użyłam oleju z orzeszków arachidowych. Jest bardzo aromatyczny i trzeba zachować ostrożność przy jego dodawaniu, aby intensywny smak nie zagłuszył całego dania. Dla mnie świetny dodatek do wykorzystania w różnych surówkach i sałatkach, a być może że i w deserach. Postaram się przyjrzeć jego zastosowaniu i z pewnością będę eksperymentować. Olej z orzeszków arachidowych ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Zaleca się ostrożność w jego stosowaniu, gdyż zawiera dużą ilość kwasów omega 6, przy czym ubogi jest w kwasy omega 3. Na szczęście jest tak mocno aromatyczny, że niewielka jego ilość wystarczy jako dodatek , aby podbić smak potrawy. Surówka jest banalnie prosta i ekspresowa do przygotowania. Ma oryginalny smak.

Składniki:

  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • kilka sztuk truskawek (3-4)
  • kilka sztuk zielonych szparagów (3-4 sztuki)
  • sok z cytryny ( skropienie surówki)
  • olej arachidowy (do skropienia sałatki – ok. 1 małej łyżeczki)
  • odrobina soli

Wykonanie:

Szparagi zielone oddzielić od części twardej. Ugotować w wodzie przez okres około 2 minut, po czym przelać zimną wodą. Sałatę poszarpać. Dodać pokrojone, umyte wcześniej truskawki. Dodać pokrojone w kawałki szparagi. Skropić sokiem z cytryny. Polać olejem i posolić. Całość wymieszać. Podawać schłodzone.

SMACZNEGO