Surówka z sałatą i serem feta

Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna surówka. Idealnie komponuje się jako dodatek do drugiego dania obiadowego lub jako przekąska do śniadania lub kolacji. Do jej przygotowania użyłam oryginalnego greckiego sera Feta. Odpowiednim zamiennikiem może być również ser typu Feta np: Favita. Sałatę zakupiłam gotową w paczce – jako mix sałat gotowych do spożycia.

Składniki:

  • 2 garści mixu sałat (zielonej i czerwonej)
  • 1 mała biała lub czerwona cebula (jest mniej ostra)
  • około 6-7 małych pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • około 5 cm zielonego ogórka (długiego)
  • 2 łyżki tarkowanej surowej marchewki
  • 1/4 kwaśnego jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna do skropienia surówki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • plaster sera Feta o grubości około 2 cm

Wykonanie:

W misce umieścić 2 garści mixu sałat. Pomidory umyć i przekroić na połówki. Ogórek umyć obrać i pokroić w grubszą kostkę lub półkrążki. Cebulę obrać umyć i pokroić w drobne półkrążki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach (wiórki). Jabłko pokroić na drobne plasterki. Warzywa dodać do sałaty. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, posypać prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na wierzch surówki położyć ser Feta krojony w kostkę.

SMACZNEGO

Wykonanie: