Surówka z roszponki i jajka z dressingiem bazyliowym

Smaczna surówka z roszponki i jajka, z dodatkami. Aromatyczny dressing nadaje smak surówki lekko bazyliowy.

Składniki na surówkę:

  • 2 garści umytej roszponki
  • 2 rzodkiewki
  • ok.5 cm świeżego ogórka
  • 1 łyżka krojonego szczypiorku
  • 1 łyżka krojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka nasion dyni
  • kawałek czerwonej papryki ok.5x5cm
  • 1 jajko ugotowane na twardo

    Składniki na dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ksylitol do smaku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Wykonanie dressingu:

Składniki na dressing połączyć ze sobą. Według uznania dodać ilość ksylitolu, soli i pieprzu. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zdecydowany smak, można niewiele zwiększyć ilość octu i dodatków. Spróbować przed polaniem surówki. Odstawić na 10 minut.

Wykonanie surówki:

Roszponkę umyć o otrzepać z resztek wody. Rzodkiewkę, paprykę i ogórek drobno pokroić. Posypać nimi roszponkę. Dodać pokrojone w grubą kostkę jajko. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i natką. Polać dressingiem i posypać nasionami dyni.

SMACZNEGO