Smaczna surówka z roszponki i jajka, z dodatkami. Aromatyczny dressing nadaje smak surówki lekko bazyliowy.
Składniki na surówkę:
- 2 garści umytej roszponki
- 2 rzodkiewki
- ok.5 cm świeżego ogórka
- 1 łyżka krojonego szczypiorku
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki
- 1 łyżka nasion dyni
- kawałek czerwonej papryki ok.5x5cm
- 1 jajko ugotowane na twardo
Składniki na dressing: - 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ksylitol do smaku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie dressingu:
Składniki na dressing połączyć ze sobą. Według uznania dodać ilość ksylitolu, soli i pieprzu. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zdecydowany smak, można niewiele zwiększyć ilość octu i dodatków. Spróbować przed polaniem surówki. Odstawić na 10 minut.
Wykonanie surówki:
Roszponkę umyć o otrzepać z resztek wody. Rzodkiewkę, paprykę i ogórek drobno pokroić. Posypać nimi roszponkę. Dodać pokrojone w grubą kostkę jajko. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i natką. Polać dressingiem i posypać nasionami dyni.
SMACZNEGO