Surówka z pora i kwaśnego jabłka

Jedna z moich ulubionych surówek, którą podaję do drugiego dania obiadowego. Dodatek kwaśnego jabłka załagodził dość ostry w smaku por. Ilość ksylitolu uzależniona jest od ilości soku z cytryny. Smak powinien być zdecydowany słodko-kwaśny.

Składniki:

  • ok. 20cm białej części pora
  • 1 nieduże kwaśne jabłko
  • sok z całej cytryny
  • ksylitol
  • sól kamienna/himalajska/morska
  • pieprz czarny drobno mielony
  • 12 % śmietana lub domowy jogurt naturalny

Wykonanie:

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, przekroić wzdłuż i drobno pokroić w półkrążki. Przygotować śmietanę lub jogurt (można pół na pół). Ilość śmietany uzależniona jest od naszych preferencji. Można zrobić z mniejszą ilością, aby tylko składniki lekko się skleiły lub więcej i tak właśnie robię najczęściej. Do śmietany lub jogurtu dolać wyciśnięty z cytryny sok i doprawić ksylitolem, solą i pieprzem do smaku. Połączyć z porem i jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszać i ochłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO