Jedna z moich ulubionych surówek, którą podaję do drugiego dania obiadowego. Dodatek kwaśnego jabłka załagodził dość ostry w smaku por. Ilość ksylitolu uzależniona jest od ilości soku z cytryny. Smak powinien być zdecydowany słodko-kwaśny.
Składniki:
- ok. 20cm białej części pora
- 1 nieduże kwaśne jabłko
- sok z całej cytryny
- ksylitol
- sól kamienna/himalajska/morska
- pieprz czarny drobno mielony
- 12 % śmietana lub domowy jogurt naturalny
Wykonanie:
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, przekroić wzdłuż i drobno pokroić w półkrążki. Przygotować śmietanę lub jogurt (można pół na pół). Ilość śmietany uzależniona jest od naszych preferencji. Można zrobić z mniejszą ilością, aby tylko składniki lekko się skleiły lub więcej i tak właśnie robię najczęściej. Do śmietany lub jogurtu dolać wyciśnięty z cytryny sok i doprawić ksylitolem, solą i pieprzem do smaku. Połączyć z porem i jabłkiem. Dokładnie wszystko wymieszać i ochłodzić w lodówce przed podaniem.
SMACZNEGO