Surówka z młodej cukinii, ogórka i marchewki

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

 

Chrupiąca, orzeźwiająca surówka. Dodatek niewielkiej ilości oliwy zapewnia rozpuszczanie witamin A i E. Sok z cytryny dostarcza dodatkowo witaminę C. Do przygotowania surówki najlepiej użyć młodej, małej cukinii.
Ilość dodatków takich jakich sok cytrynowy, ksylitol, sól i pieprz według własnego uznania. Osobiście lubię dobrze doprawione surówki o zdecydowanym smaku i w związku z tym używam dość sporo soku i ksylitolu, równoważąc smak solą i mielonym pieprzem.

Składniki:

  • świeży ogórek ok 15cm
  • młoda cukinia ok 15 cm
  • 1 marchewka
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól kamienna drobno mielona
  • pieprz czarny drobno zmielony
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju
  • ksylitol

Wykonanie:

Ogórek obrać. Cukinię i ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać delikatnie solą, pomieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć marchewkę, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokroić szczypiorek i dodać do marchewki. Odcisnąć sok z ogórka i cukinii i dodać do marchewki. Doprawić sokiem, solą, pieprzem i ksylitolem. Lekko skropić oliwą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem

 

SMACZNEGO