Chrupiąca, orzeźwiająca surówka. Dodatek niewielkiej ilości oliwy zapewnia rozpuszczanie witamin A i E. Sok z cytryny dostarcza dodatkowo witaminę C. Do przygotowania surówki najlepiej użyć młodej, małej cukinii.
Ilość dodatków takich jakich sok cytrynowy, ksylitol, sól i pieprz według własnego uznania. Osobiście lubię dobrze doprawione surówki o zdecydowanym smaku i w związku z tym używam dość sporo soku i ksylitolu, równoważąc smak solą i mielonym pieprzem.
Składniki:
- świeży ogórek ok 15cm
- młoda cukinia ok 15 cm
- 1 marchewka
- garść pokrojonego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól kamienna drobno mielona
- pieprz czarny drobno zmielony
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju
- ksylitol
Wykonanie:
Ogórek obrać. Cukinię i ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać delikatnie solą, pomieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć marchewkę, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokroić szczypiorek i dodać do marchewki. Odcisnąć sok z ogórka i cukinii i dodać do marchewki. Doprawić sokiem, solą, pieprzem i ksylitolem. Lekko skropić oliwą. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
SMACZNEGO