Surówka z kiszonej kapusty i kiszonego jabłka

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Kiszonki to samo zdrowie. Naturalny probiotyk, który wspomaga układ odpornościowy oraz dobroczynnie działa na florę bakteryjną jelit.

Składniki:

  • 2 garści kiszonej kapusty
  • 1 kiszone jabłko
  • 1 mała biała cebula
  • 1/2 do 1 łyżeczki ksylitolu (ilość według własnego smaku)
  • ok. 1 pełnej łyżki oleju rzepakowego
  • Sól himalajska lub kamienna
  • Czarny mielony pieprz
  • trochę natki pietruszki do posypania

Wykonanie:

Kapustę kiszoną pokroić. Białą cebulę po obraniu i umyciu pokroić w drobną kostkę. Dodać do kapusty. Kiszone jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dołożyć do kapusty. Dodać ksylitol, olej (sprawdzony przeze mnie marki Laboratorium Biooil) oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Można posypać natką pietruszki dla smaku.

SMACZNEGO